HOME  |  Overzicht nieuwsberichten  |  Award gebiedsontwikkeling naar Goeree-Overflakkee

Award gebiedsontwikkeling naar Goeree-Overflakkee

Overhandiging SKG Award

De gebiedsontwikkeling Noordrand in de gemeente Goeree-Overflakkee is de winnaar van de SKG Award voor duurzame gebiedsontwikkeling. De juryprijs werd gisteren uitgereikt bij het jaarcongres van de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling in Den Haag.

Het is de kroon op een project en een traject van vele jaren in het gebied aan het Haringvliet tussen Stellendam en Middelharnis, dat getransformeerd wordt tot een land-waterovergang met ruimte voor natuur, recreatie, wonen, landbouw en het opwekken van windenergie. In een combinatie van ecologie en economie ontstaan nieuwe mogelijkheden voor landbouw- en recreatieondernemers en bijzondere vormen van wonen in combinatie met nieuwe natuur. Allianties, vertrouwen, samenwerken en polderen in de polder maken de gebiedsontwikkeling bijzonder.

Dat traject begon nadat begin deze eeuw vele honderden hectares landbouwgrond waren aangekocht om te ontwikkelen tot nieuwe natuur. Toen dat plan op weerstand stuitte, zag de Rijksoverheid verder af van de aanleg. Maar een groot gedeelte van de grond was al aangekocht, wat vier partijen – de provincie Zuid-Holland, Natuurmonumenten, het Wereld Natuurfonds en de gemeente - de ruimte gaf voor een ambitieus plan. Daarin kregen bijvoorbeeld boeren de mogelijkheid om grond tegen taxatieprijs te kopen, maar wel in ruil voor een tegenprestatie als het toestaan van een wandelpad of meewerken aan de windopgave. Natuurmonumenten kon, direct aansluitend op de bestaande natuur in de Scheelhoek, het natuurgebied Zuiderdiepgorzen realiseren waar het door de gemeente aangelegde recreatieve fietspad loopt. Bijzonder is ook het woonconcept ‘Wonen in de Natuur’ waarbij veertig extra duurzame en energieneutrale woningen op een terp worden gerealiseerd.

Bij de award zit een geldbedrag van 5000 euro in te zetten voor een duurzaam doel. De gemeente wil dat inzetten voor het project Proeftuin voor Duurzame en Innovatieve Ontwikkeling in de Van Pallandtpolder bij Middelharnis.

Afspraak maken

Contactformulier

Telefoon 14 0187 (alternatief: +31 187 475555)

De gemeente is telefonisch
bereikbaar op:

Maandag t/m donderdag:
08.00 tot 17.00 uur

Vrijdag:
08.00 tot 12.00 uur

Adressen

Koningin Julianaweg 45
3241 XB Middelharnis

Postbus 1
3240 AA Middelharnis

Locatie raadsvergaderingen:
Bestuurscentrum Het Rondeel
Dwarsweg 40
3241 LB Middelharnis