HOME  |  Overzicht nieuwsberichten  |  26 maart: Nieuwe noodverordening: groepsvorming niet toegestaan

26 maart: Nieuwe noodverordening: groepsvorming niet toegestaan

Houd afstand van anderhalve meter

Vanuit de Rijksoverheid zijn op 23 maart 2020 aanvullende en aangescherpte maatregelen getroffen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen zijn gericht op evenementen en samenkomsten. Ook vraagt de overheid inwoners om zo veel mogelijk thuis te blijven, altijd afstand te houden van anderen (minimaal 1,5 meter) en sociale activiteiten en groepen mensen te vermijden.

Met de nieuwe noodverordening geeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, waar Goeree-Overflakkee onder valt, vorm aan deze maatregelen voor de regio. Hiermee is het niet meer toegestaan om in groepen op straat of in de parken te zijn. Daar zal ook op worden gehandhaafd.  

Het is belangrijk dat we ons allemaal hier aan houden”, benadrukt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman. “Iedereen heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid, maar we kunnen elkaar ook aanspreken en scherp houden.”

In de nieuwe noodverordening, die in plaats van de noodverordening van 17 maart komt, wordt de bevoegdheid gegeven om gebieden of locaties aan te wijzen waar  het voor iedereen verboden is om te verblijven. Denk bijvoorbeeld aan parken of speelplaatsen. De voorzitter van de Veiligheidsregio heeft die bevoegdheid gekregen.

Klik op: noodverordening om deze te raadplegen (Let opOp 27 maart is de noodverordening aangepast, zie het bericht over sluiting campings).

In de noodverordening van 26 maart zijn maatregelen aangescherpt en nieuwe maatregelen ingevoerd:

  • Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven.
  • Evenementen met een vergunnings- en meldplicht zijn verboden tot 1 juni 2020.
  • Alle overige bijeenkomsten zijn ook niet toegestaan. Ook als het gaat om samenkomsten van minder dan 100 mensen. Er is een uitzondering gemaakt voor onder andere gemeenteraden. Voor begrafenissen en bruiloften geldt dat er maximaal 30 personen mogen zijn, op voorwaarde dat zij 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.
  • Alle overige adviezen en voorschriften blijven tot en met 6 april van kracht, ook de sluiting van scholen.

Veelgestelde vragen groepsvorming:

Wat moet u doen als u groepsvorming ziet
Als drie of meer mensen niet 1,5 meter afstand houden, knoop dan een praatje aan. Misschien horen ze bij elkaar. Voor een huishouden geldt deze regel namelijk niet. Ook niet-gezinnen kunnen een huishouden vormen.

Wat moet u NIET doen als u groepsvorming ziet
Stiekem een foto maken en op sociale media publiceren. Zeker als je die mensen niet eens kent of hebt gesproken. Zou je zelf zo te kijk willen worden gezet? Nou dan!

Wat moet u ZEKER niet doen
112 bellen. De politie heeft het al druk genoeg. Ook 14 0187 bellen is geen goed idee. Dit gemeentelijke servicenummer is voor informatie en hulpvragen van bewoners.

Waar kan ik mijn zorgen over groepsvorming dan wel kwijt
Bel 0900-8844, het landelijke servicenummer van de nationale politie voor al uw niet-spoedeisende vragen of problemen.

Afspraak maken

Contactformulier

Telefoon 14 0187 (alternatief: +31 187 475555)

De gemeente is telefonisch
bereikbaar op:

Maandag t/m donderdag:
08.00 tot 17.00 uur

Vrijdag:
08.00 tot 12.00 uur

Adressen

Koningin Julianaweg 45
3241 XB Middelharnis

Postbus 1
3240 AA Middelharnis

Locatie raadsvergaderingen:
Bestuurscentrum Het Rondeel
Dwarsweg 40
3241 LB Middelharnis