HOME  |  Coronacrisis  |  6 mei: Column burgemeester 'Doorzettingsvermogen'

6 mei: Column burgemeester 'Doorzettingsvermogen'

Ada Grootenboer

Lieve mensen,

Er breekt een nieuwe fase aan in de coronacrisis. We maken een start met het stapsgewijs versoepelen van maatregelen. Deze fase gaat meer dan ooit een beroep doen op ons doorzettingsvermogen. Het wordt misschien nog wel moeilijker dan de voorgaande fase, waarin we de maatregelen moesten verscherpen.

Volhouden

In de afgelopen weken heb ik u vaak opgeroepen om vol te houden met het naleven van de maatregelen. En dat blijf ik doen. Een inwoner stelde mij onlangs de vraag: “Hoelang moeten we dit nog volhouden? Kunnen we de regels niet sneller versoepelen? Je zult immers maar een horecabedrijf of een camping hebben. Het is ingrijpend!”

Ik begrijp deze gevoelens heel goed. Wees ervan overtuigd dat ik ook niets liever wil dan de maatregelen versoepelen, om daarmee de economie – tegelijk met ons gewone maatschappelijke leven – weer verder op gang te brengen. Terug naar de tijd van voor de crisis. Wie snakt daar niet naar? Het is goed te begrijpen dat mensen perspectief willen hebben, weten waar ze naartoe kunnen werken. Echter, we zitten helaas in de uitzonderlijke situatie waarin veel nog onbekend of onzeker is. We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn. Het coronavirus is namelijk nog steeds onder ons en er is nog steeds geen vaccin en medicijn. Ik denk met grote regelmaat terug aan mijn bezoek aan Het Van Weel Bethesda ziekenhuis. Het leed van de patiënten kwam heel dichtbij. Ik voelde de druk waar het zorgpersoneel dagelijks mee te maken heeft. De emoties. Het bezoek maakte diepe indruk op mij. Dan denk ik: wat zich de afgelopen weken heeft afgespeeld, dat alsjeblieft nooit meer. En dat is uw en mijn, dus onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dat is ook het belang achter het stapsgewijs versoepelen van de maatregelen.

Verantwoordelijkheid

Als we de maatregelen te snel loslaten en er komt daardoor een tweede piek in het aantal besmettingen van het coronavirus, dan kan onze zorg dat mogelijk niet meer aan. Laten we ons dat goed beseffen. Hoe meer de maatregelen versoepeld worden, hoe groter het beroep dat gedaan wordt op ons doorzettingsvermogen en onze eigen verantwoordelijkheid. We moeten ons blijven houden aan de richtlijnen van het RIVM. We gaan een tijd in van de zogenaamde ‘1,5 meter samenleving’. Een samenleving die als het ware bezet is door een onzichtbare vijand.

We hebben deze week stilgestaan bij de bezetting van 40-45, tijdens Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. De Tweede Wereldoorlog was een totaal andere crisis dan de huidige crisis. En toch zijn er ook overeenkomsten. Er zijn veel slachtoffers. Onze vrijheid is ingeperkt en het is relatief stil op straat. Het voelt bedreigend. De komst van een vaccin zal daarom ook als een bevrijding aanvoelen. De cijfers van het RIVM laten nu een beter beeld zien: minder mensen overlijden en er liggen steeds minder mensen op de IC. Daar mogen we dankbaar voor zijn!

Ga ervoor

Het komt nu aan op ons doorzettingsvermogen. Samen verslaan we het coronavirus. Over het ‘samen’ zei ik mijn toespraak van Dodenherdenking het volgende: “De onderlinge verbondenheid tijdens de Tweede Wereldoorlog was groot – net als nú. De enige optie was en is om het samen te doen, samen vol te houden, samen te doorstaan. Daaruit bleek én blijkt onze veerkracht. Toen. Maar ook nu.”

Er wordt een groot beroep gedaan op onze eigen verantwoordelijkheid. We zullen een inspanning moeten blijven leveren en leren omgaan met de onzekerheden en de veranderingen van deze tijd. Dus houd vol en zet door!

Afspraak maken

Contactformulier

Telefoon 14 0187 (alternatief: +31 187 475555)

De gemeente is telefonisch
bereikbaar op:

Maandag t/m donderdag:
08.00 tot 17.00 uur

Vrijdag:
08.00 tot 12.00 uur

Adressen

Koningin Julianaweg 45
3241 XB Middelharnis

Postbus 1
3240 AA Middelharnis

Locatie raadsvergaderingen:
Bestuurscentrum Het Rondeel
Dwarsweg 40
3241 LB Middelharnis