HOME  |  Coronacrisis  |  31 maart: Column burgemeester Verbinding zoeken. Juist nu!

31 maart: Column burgemeester Verbinding zoeken. Juist nu!

Ada Grootenboer

‘Ruimte scheidt de lichamen, niet de geesten’. Die tekst van filosoof Desiderius Erasmus staat te lezen boven de metro-ingang op Rotterdam Centraal. De naamgever van de Rotterdamse universiteit heeft gelijk, ook in 2020. Muren zijn er nu letterlijk (blijf vooral thuis) en we houden afstand (1,5 meter, twee armlengten). Maar er is niets wat ons tegenhoudt om de verbinding met elkaar te zoeken. En juist nu is de verbinding, het contact, zo hard nodig.

We hebben een ingrijpende week met elkaar achter de rug. Goeree-Overflakkee, Nederland, de wereld: het coronavirus houdt iedereen momenteel in zijn greep. Evenementen afgelast tot 1 juni. Ga alleen als het noodzakelijk is de deur uit. En bij gezondheidsklachten, blijf dan helemaal thuis. Houd afstand van anderen. En vermijd groepen, 3 personen is eigenlijk al te veel.  Het is een onwerkelijke en onzekere wereld.

Mensen zijn sociale wezens, hebben andere mensen om zich heen nodig. En juist samen zijn met mensen die je graag ziet is er even niet bij. Het sociale leven ligt grotendeels stil en we vragen mensen niet naar plekken te gaan waar het druk is. Een frisse neus halen of boodschappen doen is prima, maar ga zo veel mogelijk alleen en houd afstand.

Veel kinderen zijn de derde week van thuisonderwijs ingegaan. Het was wennen. Goed om te zien dat we met zijn allen – leerkrachten, kinderen en ouders - er het beste van maken. Ik zie dat juffen en meesters zijn veranderd in ‘vloggers’ en knutselpakketjes en werkboeken worden thuisbezorgd. Het is wel anders. Ik hoor kinderen zelfs zeggen dat ze school zo missen. Veel ouders en leerkrachten hadden niet verwacht die woorden ooit te horen, maar we snappen het allemaal. “Corona is stom”, hoorde ik pas een klein meisje zeggen. “Dat vinden we allemaal, lieverd”, zei haar moeder heel treffend.

Ook eindexamenkandidaten zullen verschillende gedachten hebben gehad toen ze hoorden dat de centrale examens niet doorgingen. De schoolexamens bepalen dit jaar de uitslag. Een vervelende boodschap. Maar lieve eindexamenkandidaten, laat je er niet door uit het veld slaan. Het is dit jaar anders, heel veel gaat nu anders. Doe je best voor de schoolexamens en werk - en denk - vooral aan je toekomst!

We zagen deze week hoe hard het virus kan toeslaan, bij onze ouderen in Nieuw Rijsenburgh. We zijn er allemaal door geraakt en leven enorm mee met de bewoners, hun families en de medewerkers in de zorg.  In een brief aan de bewoners en het personeel schreef ik dat ik graag persoonlijk was gekomen om hen allemaal een hart onder de riem te steken en te steunen. Helaas, het was niet mogelijk. Maar de steun, het meeleven, de verbinding met onze oudere inwoners is er, ondanks de letterlijke afstand.

Ook voor onze ondernemers zijn het zware tijden. Door de aangescherpte maatregelen kunnen er financiële zorgen zijn en onzekerheid over de toekomst. Als gemeente zien we dat en proberen we ze bij te staan waar nodig.

Er moeten moeilijke keuzes gemaakt worden door bijvoorbeeld de markten af te lasten, de campings te sluiten en we vragen aan toeristen om weg te blijven. Het kan niet anders, de continuïteit van de zorg en het beperken van verdere besmetting hebben de hoogste prioriteit,  maar het zijn complexe vraagstukken. We zoeken daarom nu juist de verbinding met onze gewaardeerde ondernemers. We snappen dat het ingrijpend is, maar we hopen dat u kunt begrijpen waarom we die keuzes maken.

Lieve mensen, laten we vooral in contact blijven. De verbinding blijven zoeken met de mogelijkheden die we daarvoor hebben. Ik zie ontzettend mooie, hartverwarmende initiatieven ontstaan op ons eiland. Ondanks de fysieke afstand die we moeten nemen, brengt deze situatie ons dichter bij elkaar, daar ben ik heel dankbaar voor.

Met vriendelijke groet,

Ada Grootenboer-Dubbelman.


Afspraak maken

Contactformulier

Telefoon 14 0187 (alternatief: +31 187 475555)

De gemeente is telefonisch
bereikbaar op:

Maandag t/m donderdag:
08.00 tot 17.00 uur

Vrijdag:
08.00 tot 12.00 uur

Adressen

Koningin Julianaweg 45
3241 XB Middelharnis

Postbus 1
3240 AA Middelharnis

Locatie raadsvergaderingen:
Bestuurscentrum Het Rondeel
Dwarsweg 40
3241 LB Middelharnis