HOME  |  Coronacrisis  |  29 april: Column burgemeester: 'Vrijheid'

29 april: Column burgemeester: 'Vrijheid'

Ada Grootenboer

“Blijf thuis!” Dat heeft u ongetwijfeld de afgelopen weken vaak gehoord. We leven in een onwerkelijke werkelijkheid. Een noodverordening, strikte regels. We mogen niet meer overal gaan en staan waar we willen. Onze vrijheid is momenteel beperkt, voor het eerst sinds 1945.

Tegelijkertijd staan we volgende week op maandag 4 en dinsdag 5 mei – zij het op alternatieve wijze – wel stil bij 75 jaar vrijheid. Zoals het Nationaal Comité 4 en 5 mei stelt: ‘Iedereen kan van huis uit meedoen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid.’ Ook ik roep u op om hier vanuit huis aan mee te doen.

Juist in deze tijd is het belangrijk om met elkaar na te denken over vrijheid. Als gemeente leggen we ook dit jaar met Dodenherdenking kransen bij de monumenten. De vlaggen hangen de hele dag halfstok. En rond 19 uur zal ik met een toespraak online stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van conflicten en vredesmissies daarna. We herdenken hen die het grootst denkbare offer – hun leven - hebben gegeven voor de vrijheid. Ónze vrijheid. Dat doen we afzonderlijk, vanuit huis, maar ook samen in verbondenheid.

Vrijheid is een groot goed. Het bijzondere is dat velen van ons – geboren na de oorlog - in dit jubileumjaar het begrip vrijheid nu misschien wel beter begrijpen dan ooit. Juist omdat onze vrijheid nu enigszins beperkt is. We hebben een onzichtbare vijand, het coronavirus. En ja, vrijheid is niet vrijblijvend. Vrijheid is kwetsbaar, vrijheid moet beschermd worden.

Vrijheid is zelfs zo belangrijk dat het is verankerd in de grondwet. Daar staat letterlijk in dat we als Nederland vrijheid van beweging, vrijheid van vereniging en vergadering hebben. Die vrijheden zijn nu – zonder twijfel – ingeperkt. Maar zoals ook in de Grondwet staat en zoals premier Rutte tijdens de persconferentie van 21 april al treffend zei: “De vrijheid van de één mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander.”

Dat is ook de verantwoordelijkheid die gepaard gaat met vrijheid. En dat is nu de situatie waarin we ons bevinden. We moeten stap voor stap gaan en accepteren dat er – ook door een ieder van ons – offers gebracht moeten worden. Gelukkig zien we nu ook ruimte voor wat versoepeling: kinderen en jongeren kunnen vanaf nu onder begeleiding weer sporten. Scholen gaan weer open, al is het nog niet volledig. Het is iets waar we allemaal blij van worden. Waar we hoop uit putten.

Natuurlijk is onze situatie nu niet te vergelijken met de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ja, het is crisis en er is verdriet en onzekerheid. Maar dit is nog steeds een democratische samenleving, waarin de overheden de controle hebben. Dat was in de oorlogsjaren wel anders. Toen overheerste de bezetter en stond de democratie volledig buitenspel. Ons land was ‘overgeleverd’ aan de grillen van de Duitse bezetter.

Deze tijd is zwaar, lastig, onzeker en doet pijn. Hoe we de anderhalvemetersamenleving moeten vormgeven en wat het nieuwe normaal wordt is nog onduidelijk. Maar laten we het ook zien als leermoment. De wereld is niet zo maakbaar als wij misschien dachten en vrijheid is heel belangrijk. Dat mogen we niet vergeten, dat mogen we nooit vergeten. En vergeet ook niet: deze tijd gaat voorbij. We doen dit voor de toekomst. Dan is hier weer volledige vrijheid. Houd vol, houd voor ogen waar we het voor doen! “De vrijheid van de één mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander.”

Met vriendelijke groet,

Ada Grootenboer-Dubbelman.

Afspraak maken

Contactformulier

Telefoon 14 0187 (alternatief: +31 187 475555)

De gemeente is telefonisch
bereikbaar op:

Maandag t/m donderdag:
08.00 tot 17.00 uur

Vrijdag:
08.00 tot 12.00 uur

Adressen

Koningin Julianaweg 45
3241 XB Middelharnis

Postbus 1
3240 AA Middelharnis

Locatie raadsvergaderingen:
Bestuurscentrum Het Rondeel
Dwarsweg 40
3241 LB Middelharnis