Open dag Proeftuin Van Pallandtpolder: kennis opdoen en samenwerken
Vrijdag 6 september vond de open dag van de Proeftuin van Pallandtpolder plaats. De dag was onderdeel van de landelijke demodag van De Groene Vonk. Verschillende bezoekers waren in de proeftuin te vinden, waaronder agrariërs, onderzoekers en studenten. Het diverse publiek zorgde voor goede verdiepende gesprekken tussen de deelnemers en experts.
Ze spraken onder andere over regeneratieve landbouw en hoe verschillende sectoren kunnen samenwerken. Akkerbouwer Remco Wesdorp en melkveehouder Huibert Groeneveld, twee van de initiatiefnemers, deelden hun ervaringen en beantwoorden veel vragen. Zij vertelden over hun samenwerking en hoe deze heeft geleid tot goede resultaten en het delen van kennis met elkaar. De twee agrariërs experimenteren onder andere met meer soorten gewassen, een natuurinclusieve inrichting van het land, minder gebruik van kunstmest, en het versterken van de weerbaarheid van de bodem.
Scholieren presenteren onderzoeksresultaten
De open dag was niet alleen bedoeld voor agrariërs en onderzoekers, maar bood ook een unieke kans voor mbo-studenten van Middelharnis Lentiz Agro Technics & Management om hun eigen praktijkproeven te presenteren. De scholieren onderzochten verschillende uienrassen en aardappelvarianten onder diverse stikstofniveaus. De resultaten toonden aan hoe belangrijke beslissingen op het gebied van bemesting invloed hebben op de opbrengst en kwaliteit van gewassen. De scholieren leerden veel door het onderzoek uit te voeren, te analyseren en het presenteren van de resultaten.
Biodiversiteit en vogels: een groeiend succesverhaal
Een van de grote successen van de Proeftuin Van Pallandtpolder is dat de biodiversiteit enorm is toegenomen. Vooral vogelsoorten doen het goed in de polder. Samen met SOVON, Natuur- & Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO), en Wageningen University & Research (WUR) wordt de biodiversiteit in de proeftuin gemonitord. Sinds de start is het aantal vogelsoorten in de Pallandtpolder bijna verdubbeld. Er is speciale aandacht voor bedreigde soorten zoals de veldleeuwerik en graspieper. De toename van vogels komt door de verschillende gewassen en natuurelementen in het landschap, en de inspanningen van vrijwilligers om nesten te beschermen.
De open dag in de Proeftuin van Pallandtpolder was al met al een succesvolle dag vol interactie, leren, en inspiratie, en liet zien hoe een gezamenlijke inzet kan leiden tot mooie resultaten.
De Proeftuin Van Pallandtpolder op Goeree-Overflakkee is dé plaats waar vernieuwende en duurzame landbouw, natuur, recreatie en onderwijs samenkomen. Drie agrarisch ondernemers werken hier samen met de gemeente, onderwijs, natuurorganisaties en onderzoeksinstellingen aan nieuwe duurzame vormen van landbouw.