Gemeente Goeree-Overflakkee

Stad van het aardgas af

decoratie

Een heel dorp aardgasvrij in 2025

In Stad aan ‘t Haringvliet verkennen we op dit moment de mogelijkheden om het hele dorp in één keer te laten overschakelen op waterstof als warmtebron. Samen met bewoners en bedrijven treffen we voorbereidingen om in 2025 te stoppen met aardgas.

In 2050 willen we op Goeree-Overflakkee klimaatneutraal zijn. Dat betekent dat we moeten stoppen met fossiele brandstoffen zoals aardgas. Nu verwarmen de meeste eilandbewoners hun huizen en hun tapwater met aardgas. Ook koken we met aardgas.

Geschikt netwerk

In de omschakeling naar duurzame alternatieven vormt het dichte netwerk van aardgasleidingen misschien wel een belangrijke kans. Want met enkele aanpassingen zijn deze leidingen ook geschikt voor waterstof, zo blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van netbeheerders. In Stad aan ’t Haringvliet zijn de ligging en grootte van het dorp ideaal om deze mogelijkheid te verkennen.

Draagvlak

Een heel dorp laten omschakelen op waterstof is vooruitstrevend. Al was het maar omdat elk huishouden hierbij betrokken is. Daarom organiseren we het aardgasvrij maken van de kern samen met de inwoners. Zo nemen inwoners van Stad zelf beslissingen, bijvoorbeeld op het vlak van de communicatie, financiering, techniek en proefprojecten. Wil je je aansluiten bij de lokale organisatie? Meld je dan aan bij de projectleider Stad Aardgasvrij via projectleiderstad@goeree-overflakkee.nl.

Meer lezen over dit onderwerp: