Gemeente Goeree-Overflakkee

Landschapstafel Haringvliet

decoratie

Unieke deltanatuur in de schijnwerpers

In een unieke samenwerking slaan de gemeenten van Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard, het Natuur- en recreatieschap Zuidwestelijke Delta en de zes natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet de handen ineen. Samen vormen zij de Landschapstafel Haringvliet. De komende jaren wordt gezamenlijk ruim 25 miljoen euro in de regio geïnvesteerd.  

Omdat de Haringvlietsluizen op een kier gezet zijn, stroomt zoutwater het Haringvliet in en keert het getij terug. De natuur reageert daarop en er ontstaat een aantrekkelijk gebied voor vogels en vissen. Het unieke deltanatuurgebied krijgt aantrekkelijke beleefplekken. Gezamenlijk zetten de betrokken partijen in en rond het Haringvliet in op de versterking van de bereikbaarheid, toegankelijkheid en beleefbaarheid. Zo krijgt het gebied een impuls voor natuur en economie.

Haringvliet in een Stroomversnelling

Het programma ‘Haringvliet in een stroomversnelling’ heeft grote ambities. De deltanatuur met zijn trekvissen en trekvogels krijgt ruim baan. Ook de mens krijgt de ruimte om van dit alles te genieten. Samen maken we de oevers van het Haringvliet beter bereikbaar en toegankelijk. Aan het water is een aantrekkelijk gebied om te wonen en te recreëren. De basis van die aantrekkingskracht is het waardevolle cultureel erfgoed en de geweldige natuur in het gebied. In de zomer vaart de waterbus. Vanuit hartje Rotterdam en Dordrecht beleef je zo via Spijkenisse, Oud-Beijerland en Willemstad de unieke deltanatuur van het Haringvliet.

Vogels kijken

Je kunt al vogels bekijken vanuit een unieke vogelkijkplek. Een houten koepel in de vorm van een reusachtig ei van de grote stern. De trekvogel die jaar na jaar op eilanden in het Haringvliet broedt. Het observatorium bestaat uit twee verdiepingen en biedt een panoramisch uitzicht over de broedvogeleilanden van Vogelreservaat Scheelhoek en het Haringvliet. Je bereikt het ei door een tunnel, zodat de vogels en andere dieren niet verstoord worden.

Geniet van het Haringvliet

Bekijk alle leuke plekjes op www.haringvliet.nu

Meer lezen over dit onderwerp: