Gemeente Goeree-Overflakkee

Duurzame landbouw

decoratie

Groener grenst aan groenst

Innovaties in de landbouw zijn belangrijk voor Goeree-Overflakkee. Een groot deel van ons eiland bestaat uit landbouwgrond, waarvan een klein deel kastuinbouw. De voorwaarden voor gezonde landbouw zijn een stabiele bodemkwaliteit, een gezond ecosysteem en een goede waterhuishouding. Naast klassieke producten als aardappelen, uien, suikerbieten en tarwe zien we grote percelen met bolgewassen. Dit geeft het eiland kleur en diversiteit. De boeren zijn ook de hoeders van ons landschap.

Door middel van innovatieve projecten zijn ondernemers bezig om in de agrarische sector duurzame ontwikkeling te versnellen. Het is daarbij van groot belang dat de verduurzaming ook meerwaarde heeft voor de markt, in Nederland en daarbuiten, en daarmee voor de consument. In samenwerking met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Hoekse-Waard organiseren we regelmatig de Groene Cirkel Duurzame en Innovatieve Landbouw voor ondernemers. Daarnaast vroeg LTO studenten van de HAS om een agrarisch ontwikkelingsprogramma op te stellen.

Eiland van goede smaak

Goeree-Overflakkee biedt de meest uiteenlopende verse producten. Denk hierbij onder meer aan: aardappelen, biologische (geiten)kaas, biologische Nashi peren, tomaten, eieren, rabarberchampagne, groene asperges, duurzaam gevangen vis en kreeft en de wereldberoemde Stellendamse garnalen. Uiteraard kan je bij diverse horecagelegenheden, landwinkels, markten en lokale supermarkten terecht om al dit lekkers te proeven.

Kijk bij de boer

Ontdek met een bezoek aan de boer waar al deze mooie streekproducten vandaan komen. Op Tweede Paasdag openen boeren van heel Goeree-Overflakkee de deuren voor inwoners en toeristen. Elk jaar is er weer een verrassend programma samengesteld.

Boerderij als drager van cultureel erfgoed

Naast de akkers zijn ook de boerderijen zelf van grote waarde. Sommige gebouwen hebben al een lange geschiedenis en doen denken aan vervlogen tijden. Op Goeree-Overflakkee is er ruime aandacht voor dit cultureel erfgoed en worden de monumentale boerderijen niet zomaar gesloopt. De verlichte boerderijenroute zet dit erfgoed zelfs extra in het zonnetje.

Meer lezen over dit onderwerp: