Gemeente Goeree-Overflakkee

Energiezuinig wonen is comfortabel wonen

decoratie

Met deze voordelige leningen maak je de verduurzaming van je woning mogelijk.

De aarde warmt op. Om de opwarming binnen de perken te houden is een energietransitie noodzakelijk. Dat betekent dat iedereen energiebesparende maatregelen moet treffen. Voor eilandbewoners die hun eigen woning energiezuiniger willen maken, bestaan er twee voordelige leningen.

Een energiezuinig huis zorgt voor meer wooncomfort, een lagere energierekening, waardebehoud of zelfs waardevermeerdering van je woning. Natuurlijk hangt hier wel een prijskaartje aan. De Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende aanpassingen aan de eigen woning te financieren tot € 65.000. Afhankelijk van je energieverbruik kan de energie die je bespaart genoeg zijn om de maandelijkse betaling van de Energiebespaarlening te dekken. Soms valt er zelfs extra te besparen. Investeer dus slim en maak van je huis een heerlijk comfortabel en duurzaam thuis!

Duurzaamheidslening Goeree-Overflakkee

Je huis isoleren, een warmtepomp aanschaffen of zonnepanelen installeren? Met de Duurzaamheidslening van de gemeente Goeree-Overflakkee financier je energiebesparende maatregelen tot maximaal € 12.500 tegen een zeer aantrekkelijke rente. Zo woon je energiezuiniger, comfortabeler én draag je bij aan een beter milieu. Ook hier vallen de kosten voor de lening door de lagere energierekening in de meeste gevallen geheel of grotendeels weg.

50% korting op legeskosten omgevingsvergunning

Bij het bouwen van een nieuwe woning moet  je een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Voor het  aanvragen van een omgevingsvergunning brengt de gemeente kosten in rekening. Deze kosten worden leges genoemd. Op Goeree-Overflakkee is het  mogelijk om 50% van deze kosten  terug te krijgen als je een woning bouwt met een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC)-norm van 0,00 of lager en waarvan de QV10-waarde niet hoger is dan 0,4. De EPC norm geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is, hoe lager de waarde hoe energiezuiniger het gebouw.

Om  in aanmerking te komen voor een teruggave van 50% van de kosten van de omgevingsvergunning (leges)  moet je binnen 6 weken na oplevering van je woning een verzoek indienen bij de gemeente.  Dit kan met behulp van het digitale formulier verzoek vermindering leges. Je moet daarnaast een luchtdichtheidsmeting (bijvoorbeeld een blowerdoortest) uit  laten voeren in de nieuwe woning. De kosten voor een luchtdichtheidsmeting zijn voor rekening van de aanvrager. Het rapport van deze meting voeg je als bijlage toe aan het verzoek. Het rapport van de meting wordt gecontroleerd door een toezichthouder van de gemeente. Bij een goede en gecontroleerde uitkomst wordt  50% van de leges voor de omgevingsvergunning terugbetaald.

​Zie Uitvoeringsregeling vermindering leges duurzaam bouwen

Voordelig lenen

Voor beide leningen is het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) de uitvoerende financiële instantie. Dit fonds biedt financieringsoplossingen die maatschappelijke waarde helpen creëren. De regelingen zijn stapelbaar zolang de aanvrager kredietwaardig is. Overigens is het rentepercentage van de gemeentelijke Duurzaamheidslening aanzienlijk lager dan de Energiebespaarlening. Bovendien is de looptijd langer. Bij het Nationaal Energiebespaarfonds is juist het leenbedrag weer hoger.

Wist je al dat de Rijksoverheid subsidies verleent voor energiebesparing? De gemeente doet dit zelf niet. Ga naar www.energiesubsidiewijzer.nl om te zien of je daarvoor in aanmerking komt. Of kijk op www.rvo.nl/subsidies-regelingen.

Vragen over de verduurzaming van je woning? Kom naar de WoonWijzerWinkel voor een gratis en volledig vrijblijvend advies! Meer weten? Ga naar de website van de Woonwijzerwinkel.

Investeer slim en verduurzaam je woning!

Een energiezuinig huis zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening

Meer lezen over dit onderwerp: