Gemeente Goeree-Overflakkee

Energy Island

logo Energy Island

Samen pionieren op het gebied van duurzame energie

Goeree-Overflakkee pioniert op het gebied van duurzaamheid. Het eiland is dé proeftuin voor de energietransitie. Samen met ondernemers, onderwijs en inwoners werken we aan een groen, innovatief eiland om trots op te zijn!

De provincie heeft Goeree-Overflakkee aangemerkt als Energy Island. Een proeftuin in de energietransitie. Dat betekent dat er op het eiland volop geëxperimenteerd wordt op het gebied van duurzame energie. Want de energie van de toekomst vraagt om innovatieve oplossingen. Dat komt omdat ons energie-aanbod er straks heel anders uitziet: er zijn veel meer bronnen, meer (lokale) aanbieders en duurzame energie is niet continu beschikbaar. Dat vraagt om nieuwe vormen van transport en opslag. Een van de manieren om een overschot aan elektriciteit op te vangen, is elektriciteit omzetten in waterstof. Deze waterstof kan vervolgens op verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld als brandstof. Zo wordt er in Oude-Tonge een waterstoftankstation, Greenpoint Holland-Zeeland, gerealiseerd.

Gidsland

Een ander goed voorbeeld van de innovatiekracht op het eiland is het Tidal Technology Centre Grevelingendam (TTC-GD) bij de Flakkeese Spuisluis. In het TTC-GD kunnen leveranciers van getijdenturbines hun producten testen, demonstreren en certificeren. Het onderzoekscentrum biedt ook onderwijs- en kennisinstellingen de mogelijkheid om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld stromingspatronen en visvriendelijkheid. Nederland wil hiermee gidsland zijn in getijdenenergie.

Onderzoek

Maar ook op andere vlakken gebeurt er veel op het eiland. Denk bijvoorbeeld aan innovaties op het gebied van landbouw en visserij en het stimuleren van duurzaam vervoer en deelmobiliteit. De bouw van een getijdencentrale op de Brouwersdam zorgt straks voor opwekking van energie en verbetering van de waterkwaliteit. En start-up Kitepower doet onderzoek naar nieuwe vormen van windenergie op Goeree-Overflakkee. Zo zijn er nog legio andere initiatieven.

Innoveren doen we samen!

Op Goeree-Overflakkee krijgt innovatie de ruimte, letterlijk en figuurlijk.

Meer lezen over dit onderwerp: