Gemeente Goeree-Overflakkee

Columns burgemeester

 • Column van onze burgemeester: 'Tussen hoop en vrees'

  (20-04-2021)

  Hoog bezoek in Dirksland. Vorige week bezocht Koning Willem-Alexander ons Van Weel Bethesda Ziekenhuis. Hij kreeg een rondleiding, ging in gesprek met patiënten en medewerkers en luisterde geïnteresseerd naar hun verhalen.

  De reden van het werkbezoek was niet leuk. Al vanaf september liggen er continu 15 tot 23 coronapatiënten op de IC en de speciale cohortafdeling. De impact en de gevolgen van het virus zijn groot.  

  Lees verder
 • Column van onze burgemeester: 'Positief'

  (23-02-2021)

  ‘Bedankt leraren in deze coronatijd. Jullie zijn er voor ons, dat is een feit!’ Een groot spandoek met deze tekst sierde afgelopen dinsdag het hek van csg Prins Maurits in Middelharnis. Een positieve boodschap van de vwo 6-leerlingen voor hun leerkrachten.

  Lees verder
 • Column van onze burgemeester: 'Fred'

  (26-01-2021)

  Minister Hugo de Jonge kreeg vorige week een stevige knuffel van Fred, bewoner van zorginstelling ’s Heeren Loo. Fred had net zijn eerste vaccinatie gekregen en was zo blij dat hij spontaan en zonder twijfel minister de Jonge omhelsde. De minister kon Fred niet ontwijken en wilde dat volgens mij ook niet.

  Lees verder
 • Column van de burgemeester: 'Veilig'

  (30-12-2020)

  Bij 75 oorlogsgraven op Goeree-Overflakkee brandde deze kerst een lichtje. Bij de graven van omgekomen geallieerde militairen, bij Flakkeese militairen, bij verzetsstrijders en bij omgekomen inwoners. Op ruim 350 locaties in Nederland werden kaarsjes aangestoken om oorlogsslachtoffers te herdenken. In onze gemeente nam stichting WO2GO het initiatief.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Lichtpuntjes'

  (01-12-2020)

  De kortste dag komt er aan: maandag 21 december. De tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang is dan ‘slechts’ 7 uur en 47 minuten. Om 8:48 gaat de zon op, om 16:35 weer onder. Letterlijk de donkerste dag van het jaar.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Samen-leven'

  (03-11-2020)

  Me-in-we. Het was een uitdrukking die ik afgelopen week las in een interview met geriater Rudi Westendorp. Westendorp was maandenlang onderdeel van het Deense corona-adviesteam en probeerde het verschil tussen Denemarken – waar corona goed onder controle is – en Nederland uit te leggen.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Aandacht'

  (06-10-2020)

  Alles wat aandacht krijgt, groeit! De uitspraak van de Griekse filosoof Aristoteles is bijna 2400 jaar later nog steeds populair. Aandacht krijgen betekent dat je wordt gezien, echt wordt gezien. Door aandacht kan je ontwikkelen, groeien en bloeien. Aandacht is belangrijk.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Ontdekken'

  (16-06-2020)

  Wist u dat u in één van de grootste gemeenten van Nederland woont? Goeree-Overflakkee is qua oppervlakte zelfs de grootste gemeente van Zuid-Holland. En we staan met onze 422 km2 op nummer twaalf in de ‘ranglijst’ grootste gemeenten van Nederland. Goeree-Overflakkee heeft de ruimte.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Ons normaal'

  (19-05-2020)

  Werd alles maar weer normaal!” De afgelopen weken heb ik het meerdere mensen horen verzuchten. Normaal, terug bij het oude, bekend, vertrouwd. Aan de andere kant hoorde ik mensen ook zeggen dat we hier aan moeten wennen. De anderhalvemeter-samenleving is het ‘nieuwe normaal’.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Doorzettingsvermogen'

  (06-05-2020)

  Er breekt een nieuwe fase aan in de coronacrisis. We maken een start met het stapsgewijs versoepelen van maatregelen. Deze fase gaat meer dan ooit een beroep doen op ons doorzettingsvermogen. Het wordt misschien nog wel moeilijker dan de voorgaande fase, waarin we de maatregelen moesten verscherpen.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Veerkracht'

  (22-04-2020)

  De inwoners van Goeree-Overflakkee staan bekend om hun grote arbeidsethos en aanpakkersmentaliteit. Nuchter, praktisch en met zorg voor elkaar. In deze tijd van crisis is dat precies wat we nodig hebben.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Houd vol!'

  (08-04-2020)

  We zijn een gastvrij eiland’. Maar we kunnen nu even niet meer zo gastvrij zijn en vragen toeristen om weg te blijven. En dat voelt heel dubbel. Aan de ene kant wil ik niets liever dan onze vakantiegangers verwelkomen. Ze zijn goed voor ons eiland.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Coronacrisis'

  (24-03-2020)

  Wat lang ver weg leek, is plots heel dichtbij gekomen. Het coronavirus houdt het dagelijks leven volkomen in zijn greep. Afgelopen week maakte ik samen met mijn man ’s avonds een wandeling door Sommelsdijk en Middelharnis.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'keuzes'

  (23-03-2021)

  Een stemmal met soundbox. Hiermee konden onze blinde en slechtziende inwoners vorige week zelfstandig stemmen. Een stembureaulid legt dan eerst het stembiljet klaar in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes, braille en voelbare cijfers. Via de koptelefoon wordt vervolgens verteld welke partijen en kandidaten er zijn en wat hun nummers zijn. Dan is het een kwestie van gaatjes tellen en het vakje roodkleuren. Een mooie nieuwe ontwikkeling.

  Lees verder
 • Column van onze burgemeester: 'Marathon'

  (09-02-2021)

  Twee jaar. Zoveel tijd heeft een beginner minimaal nodig om te trainen voor een marathon, Langzaam opbouwen, rustperiodes benutten en ervaring opdoen zijn noodzakelijk om uiteindelijk de 42,195 kilometer hard te kunnen lopen.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'We zijn er nog niet!'

  (12-01-2021)

  ‘We stropen onze mouwen op.’ Kent u de advertentie van de Rijksoverheid met deze tekst? Waarschijnlijk wel, van alle kanten kregen we de afgelopen weken informatie over de vaccinatiestrategie van ons land. De eerste duizenden mensen hebben hun eerste prik met het BioNTech/Pfizer-vaccin inmiddels gehad!

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Wat wel kan!'

  (15-12-2020)

  Coronavermoeidheid. Na negen maanden hebben we er last van, zo zei premier Rutte vorige week. We hebben geen zin in een lockdown. We zijn er klaar mee. Geen versoepeling met de feestdagen. Maximaal drie gasten in huis per dag. Dat betekent geen gezellige kerstdis met de hele familie, geen oud-en-nieuwfeest in de Staver voor de jongeren. En ook geen vuurwerk afsteken, vreugdevuren maken of carbid schieten.

  Geen….., niet….., nee…...

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Complimenten'

  (17-11-2020)

  Een compliment is krachtig. Het is goed om elkaar af en toe een compliment te geven. Ik hoorde laatst van een schoolklas waar ze een variant op het spel ‘Wie is de mol?’ spelen. Eén leerling is de mol. Hij of zij is de hele dag ‘stiekem’ extra aardig en deelt (gemeende) complimenten uit. Andere kinderen gaan vervolgens ook extra complimenten uitdelen om zo zelf verdacht te worden. Aan het einde van de dag wordt gekeken wie de kinderen denken dat de mol was.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Wekker'

  (20-10-2020)

  Volgt u op de voet hoeveel besmettingen er dagelijks op Goeree-Overflakkee bijkomen? En of het reproductiegetal al onder de 1 daalt? Of verdiept u zich er juist niet (meer) in?

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Verwachting'

  (30-06-2020)

  Als kleine kinderen bijna jarig zijn is er vaak een heel duidelijk idee wat ze willen hebben. Dat is vaak handig, maar het is ook lastig als de grote wens niet haalbaar is. Je kind verheugt zich erop, de spanning bouwt zich op. En je weet dat als je niet bijstuurt de kans groot is dat de verjaardag een teleurstelling wordt i.p.v. een feestje. Dan probeer je als ouder het enthousiasme wat te temperen, de verwachtingen wat meer in de goede richting te sturen.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Perspectief"

  (03-06-2020)

  Coronavirus, coronacrisis, coronamaatregelen, corona-angst, coronapatiënt. De kranten staan nog steeds bol van alle termen die te maken hebben met de crisis waar we ons in bevinden. Corona blijft ons leven beheersen.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Ruimte'

  (13-05-2020)

  Ruimte nemen, ruimte geven én ruimte delen. Het zijn vaak de voorwaarden die genoemd worden voor een goed en effectief gesprek. Heb de durf om het gesprek aan te gaan, neem verantwoordelijkheid, toon oprechte interesse, luister aandachtig, neem de ander serieus en durf je kwetsbaar op te stellen. 

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Vrijheid'

  (29-04-2020)

  “Blijf thuis!” Dat heeft u ongetwijfeld de afgelopen weken vaak gehoord. We leven in een onwerkelijke werkelijkheid. Een noodverordening, strikte regels. We mogen niet meer overal gaan en staan waar we willen. Onze vrijheid is momenteel beperkt, voor het eerst sinds 1945.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Houd hoop!'

  (15-04-2020)

  Prachtig waren ze. Kleurrijk, vrolijk, symbolen van de lente en de liefde. De bloemen die ik afgelopen vrijdag mocht brengen bij zelfstandige wonende ouderen op ons eiland ademden verbondenheid en positiviteit. En zo voelde het ook.

  Lees verder
 • Column burgemeester: 'Verbinding zoeken. Juist nu!'

  (01-04-2020)

  ‘Ruimte scheidt de lichamen, niet de geesten’. Die tekst van filosoof Desiderius Erasmus staat te lezen boven de metro-ingang op Rotterdam Centraal. De naamgever van de Rotterdamse universiteit heeft gelijk, ook in 2020.

  Lees verder